Manastirea Sireti - Noutati     
 
    RO | EN | DE | RU    
 

Noutăţi

OCA publică un ghid de instrucțiuni pentru activitatea clericilor pe platformele de socializare

publicat pe 03 noiembrie 2018

Biserica Ortodoxă din America (Orthodox Church in America – OCA) a publicat un document intitulat „Instrucțiuni social media pentru clerici și lideri laici”.

Documentul a fost aprobat de Sinodul ierarhilor care s-a întrunit în ședință de lucru în data de 24 octombrie 2018.

În introducere se menționează că acest ghid de instrucțiuni a fost promulgat de Sinod pentru a fi implementat de personalul bisericesc administrativ, dar și la nivel de misiuni, eparhii și parohii.

„Aceste instrucțiuni au scopul de a informa și asista pe cei ale căror funcții din Biserică implică activitatea pe diferite platforme social media”, se menționează în document.

„Social media este o realitate în lumea de azi”.

„Clericii, adulții și tinerii care utilizează frecvent social media trebuie să se asigure că le utilizează în mod responsabil și să ia măsurile necesare de a proteja Biserica și pe cei cu care interacționează Biserica în mod regulat”.

11 instrucțiuni pentru utilizarea social media de către clericii OCA

 1. Clericii sunt puternic încurajați să seteze confidențialitatea foarte strictă pe orice profil de pe o rețea socială pentru a proteja atât membrii adulți cât și pe cei tineri de la vizualizarea conținutului care ar putea fi necorespunzător.

 2. Mediile digitale de comunicare sunt potrivite pentru transmiterea informațiilor faptice de bază cum sunt timpul unui eveniment, agenda unei întâlniri, textul unui document etc., dar nu sunt potrivite pentru aspecte care sunt sensibile din punct de vedere pastoral sau legal, care sunt încărcate emoțional sau care necesită conversații sau explicații extinse.

 3. Profilurile individuale personale ale clericilor trebuie să fie folosite pentru a interacționa cu prietenii adevărați, cu familia și colegii. Clericii nu ar trebui să trimită cereri de „prietenie” enoriașilor sau altor persoane pe care îi slujesc. Disparitatea autorității pe care o au clericii s-ar putea să nu ofere celeilalte persoane posibilitatea de a refuza o astfel de cerere.

 4. Clericii sunt sfătuiți insistent să nu accepte cereri de „prietenie” din partea oamenilor cu care nu au avut o relație în prealabil. „Prietenii” de pe platformele de socializare ar trebui limitați la oamenii pe care i-ați întâlnit în persoană.

 5. Clericii care doresc să ia legătura prin intermediul site-urilor de socializare cu enoriașii sunt puternic încurajați să formeze un cont de grup la care se pot alătura toți enoriașii. Scopul unui profil personal și al unui grup parohial este acela de a crea o linie de confidențialitate și de a menține limitele sănătoase între enoriași și familie, prietenie și colegi reali.

 6. Clericii ar trebui să ia în considerare impactul pe care îl are refuzarea unei cereri de „prietenie” din partea enoriașilor. Aceste cazuri pot crea o tensiune în relațiile din „lumea reală”. Clericii pot direcționa cererile de „prietenie” din partea enoriașilor către pagina de grup a parohiei.

 7. Clericii care lucrează direct cu tinerii sunt încurajați să stabilească grupuri de comunicare digitale susținute de Biserică pentru a menține contactul cu membrii tineri.

 8. Clericii ar trebui să-și administreze propriile profiluri, iar în cazul în care deleagă această activitate să își monitorizeze îndeaproape profilurile pentru conținutul cu un potențial problematic.

 9. Clericii ar trebui să se abțină de la declarații politice, de la aderarea la grupuri politice sau de la „a deveni fani” ai unor anumiți candidați politici sau ai unor cauze politice pe site-urile de socializare.

 10. Clericii, în special cei noi, ar trebui să examineze fotografiile/videoclipurile care sunt postate și în care apar pentru a se asigura că sunt potrivite pentru distribuire cu publicul general.

 11. Toate transcrierile de chat-uri text online, de chat-uri video, bloguri sau videobloguri ar trebui să fie salvate atunci când este posibil.

În finalul documentului, ierarhii americani menționează că scopul acestor instrucțiuni nu este acela inhiba utilizarea liberă a social media.

„Scopul lor este mai degrabă acela de a proteja Biserica și utilizatorii finali de abuzarea de aceste platforme. Dacă regulile de bază ale decenței, politeții și prosperității sunt exercitate, social media pot spori foarte mult interconectivitatea din Biserică. Totuși, utilizatorii de social media au dreptul la o interacțiune transparentă, onestă și politicoasă”.

Foto: UOJ
 
loc. Sireţi, r. Străşeni
tel. 0-237-71705